Zöldségkrémleves
március 16, 2013
Ez a leves több mint első ránézésre tűnik. Külsőre csak sárgás krém, de az íze elemezhető, az egyik kanálnál a petrezselymet érezzük rajta, a másiknál a póréhagymát, és egészen megnyugtató élménnyé változtatja a vacsorázást.
Ezúttal csak összekaptam, amit épp a hűtőben találtam, és végülis egész jó arányoknak bizonyultak, ezért is kerül most ide ez a recept, de azért nem kell betű szerint venni, én is kicsit másképp főzöm minden alkalommal, attól függően, hogy milyen alapanyagok akadnak a konyhában.
Sajtos pirítóssal igazán kiadós, de finom dióval is vagy csak egyszerűen sok zöldfűszerrel.
Hozzávalók, amiket épp legutóbb használtam (4-5 adag):
- 1 kisebb fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 cm-es póréhagymadarab
- 2 répa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb paszternák
- fél karalábé
- 2 közepes krumpli
- 1 ág rozmaring
- 2 babérlevél
- 3 szem szegfűbors
- 5 szem feketebors
- 5 szem fehérbors
- néhány szál petrezselyemzöld
- 2 ek. olaj
- alaplé/víz
- Egy vastagabb aljú fazékba olajat öntöttem, és közepes lángon megfonnyasztottam rajta a nagyobb darabokra vágott hagymát (kb. 8 perc).
- Amíg a hagyma megpuhult, megtisztítottam és összevagdaltam a zöldségeket. Ha krémlevest készítek, nem ügyelek az esztétikára, nagyobb darabokra vágok mindent.
- A hagymához hozzáadtam a fokhagymát, és mikor már érezni lehetett az illatát (1-2 perc), hozzászórtam a többi zöldséget is. Kicsit hagytam pirulni őket, aztán felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte. Beleszórtam a fűszereket is, sóztam. (A fűszerekre érdemes keríteni egy teászacskót - pl. DM-ben kapható - vagy teaáztató kis fémtojást, hogy ne kelljen a végén egyesével halászni a borsszemeket.)
- Puhulásig főztem, aztán lemixeltem az egészet. A főzővízből általában mixelés előtt kimerek egy pohárnyit, és ha túl sűrűnek tűnik a leves, visszaadagolok annyit, amennyire szükség van. Kb. fél óra alatt elkészül az egész.
0 megjegyzés