Céklás brownie
március 18, 2013
Ha valakinek akad még otthon tavaly ősszel elvermelt céklája, biztosan tudja milyen helyzet az, amikor a megpuhult és megráncosodott zöldséggel kezdeni kell valamit. A legideálisabb szerintem pürésíteni és mártogatóst vagy krémlevest készíteni belőle, de szuper alternatívát jelent ez az általam csöppet módosított, Good Foodról származó céklás-csokis süti is, ami a céklától kellően puha és szaftos lesz, a csoki-dió páros pedig gondoskodik a tömény ízről. (A kakaót szerintem legközelebb elhagyom, úgy gondolom, nem fog hiányozni.)
A mázhoz megpróbáltam céklalevet gyűjteni: a céklapürét egy szűrőbe szedtem, és vártam, hogy valami kicsepegjen belőle, de mivel semmi sem jött, a cékla bordó főzővizét használtam erre a célra. Szóval aki szeretné rózsaszín mázzal díszíteni a sütit, ne öntse ki a főzővizet, vagy próbáljon kisajtolni egy kanál levet a céklából. 50 g porcukorból annyi máz készül, amennyi a képen is látható, ha vastagabban szeretnénk bevonni, használjunk 100 g cukrot és kb. 2 kanál levet. A cékla ízét sem a sütiben, sem a cukormázban nem érezni.
A mázhoz megpróbáltam céklalevet gyűjteni: a céklapürét egy szűrőbe szedtem, és vártam, hogy valami kicsepegjen belőle, de mivel semmi sem jött, a cékla bordó főzővizét használtam erre a célra. Szóval aki szeretné rózsaszín mázzal díszíteni a sütit, ne öntse ki a főzővizet, vagy próbáljon kisajtolni egy kanál levet a céklából. 50 g porcukorból annyi máz készül, amennyi a képen is látható, ha vastagabban szeretnénk bevonni, használjunk 100 g cukrot és kb. 2 kanál levet. A cékla ízét sem a sütiben, sem a cukormázban nem érezni.
Hozzávalók egy x cm-es tepsinyi sütihez:
- 500 g cékla (nekem 3 nagyobbacskából lett pucolás után kb. 500 g nettó céklám)
- 1 dl olaj
- 250 g csokoládé (minél magasabb kakaótartalmú, annál jobb)
- 3 tojás
- 150 g kristálycukor
- 140 g liszt
- 35 g kakaó
- 1 tk. sütőpor
A rózsaszín cukormázhoz:
- 60-70 g durvára vágott dió
- 50 g porcukor
- 1-2 kanál céklalé vagy a cékla főzővize
- A céklákat megpucoljuk, nagyobbacska darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
- Közben a csokit vízfürdő felett felolvasztjuk.
- Mikor a cékla megfőtt, a sütőt 180 fokra állítjuk, és elkezdjük a tészta összeállítását: lemixeljük a céklát, és elkeverjük benne az olajat.
- Egy másik tálban géppel kikeverjük a tojásokat a cukorral, alaposan, hogy a térfogatuk megháromszorozódjon.
- A tojás-cukor keverékhez hozzáadjuk a céklapürét, a lisztet, sütőport, kakaót, olvasztott csokit, diót, és összekeverjük, épp csak, hogy minden hozzávaló egy egésszé álljon, nem kell túlkeverni.
- Kivajazott tepsiben 180 fokon kb. 25 percet sütjük.
- A mázhoz géppel kikeverjük a cukrot és a céklalevet, és tetszés szerint diszítjük vele a kész süteményt. Én egy zacskóba töltöttem, aminek levágtam a sarkát, és habzsákként használtam, könnyen lehetett vele rajzolni.
0 megjegyzés