Cottage Pie
december 11, 2012A cottage pie a shepherd's pie alternatív verziója, amely nem bárányból, hanem marhából készül. A hasonlóság kísérteties, apróbb különbségek mondjuk a hozzáadott alkoholban mutatkoznak még, a shepherd´s pie-t borral, a cottage-ot pedig sörrel főzzük.
Hozzávalók (egy 30 cm-s sütőtálhoz):
- 1 kg darált marhahús
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- kakukkfű, petrezselyemzöld
- 2-3 sárgarépa, felkarikázva
- 2 kk. worcester szósz
- 1 ek. paradicsompüré
- 0,5 l Guiness sör
- 300 ml alaplé
A burgonyaréteghez:
- só, bors, olivaolaj
- 1 kg burgonya
- 50 g vaj
- 70 g parmezán sajt
- 1 tojássárgája
- Olajon lepirítjuk a darált húst, eközben sóval és borssal fűszerezzük, majd félretesszük egy tálba.
- Ugyanabban az edényben olajon megpirítjuk a hagymát, a második-harmadik perc után hozzáadjuk a fokhagymát és a felaprított répát is.
- Öntsük vissza a húst a főzőedénybe, és keverjük bele a paradicsompürét valamint a worcestert. Közepes lángon pár percig keverjük.
- Öntsük fel a Guinesszel, tegyük bele a kakukkfüvet, és hagyjuk, hogy a folyadék fele elpárologjon. Ha ez megtörtént, adjuk hozzá az alaplevet és egy kevés sót. Addig főzzük, amíg el nem nyeri a számunkra megfelelő állagot, mi egész sűrűre csináltuk.
- A burgonyát megpucoljuk, negyedekre vágjuk, és sós vízben addig főzzük, amíg meg nem puhul. A leszűrt krumplit ezután burgonyatörővel összezúzzuk, vajat adunk hozzá, a parmezán felét és a tojássárgáját, majd az egészet összekeverjük.
- A húst egy sütőtálba helyezzük, rákenjük a krumplikrémet, villával megszurkodjuk a tetejét, és megszórjuk a maradék parmezánnal.
- 220 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, amíg meg nem barnul az étel teteje.
0 megjegyzés