Rókagombás spagetti
október 26, 2012
Érdemes szétnézni a szupermarketek leárazott termékei között, és itt most nem az akciós árura gondolok, hanem arra a kis sarokra, ahova a közeljövőben lejáró élelmiszereket gyűjtik össze. Néha egész érdekes dolgokat lehet kifogni fillérekért, a lényeg pedig, hogy azonnal felhasználjuk őket, és nem lesz semmi baj. Így jutottunk mi nemrég negyed kiló, még friss rókagombához 1,40 €-ért. Határzottan megérte, az egyedüli probléma csak a tisztítással volt, az ilyen aprócska gombákat nehézkes földteleníteni. Végül a leginkább bevált módszernek a vízcsap alatti nagyon gyors, egyenkénti mosás mutatkozott.
A következő receptből nyugodtan kihagyható a szalonna, és tetszés szerint lehet emelni a tejszín vagy alaplé mennyiségeken is attól függően, hogy ki mennyire szeretné sűrűre vagy folyósabbra a szószt.
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g zsíros-húsos szalonna
- 250 g rókagomba
- 1 kisebb fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- 3-3,5 dl alaplé
- 1 dl tejszín
- só, bors, kakukkfű
- Felaprítjuk a szalonnát, hagymát, fokhagymát, a gombát megtisztítjuk, és kisebb falatokra tépkedjük.
- A szalonnát serpenyőbe szórjuk, és kisütjük a zsírját. Ezután félretesszük, a megmaradt zsírban pedig megpirítjuk a hagymákat és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel.
- Felöntjük borral, megvárjuk, míg gyorsan elpárolog, majd hozzáöntjük az alaplevet is.
- Pár perc főzés után néhány szebb gombadarabot félreteszünk, a többit pedig a lével együtt leturmixoljuk.
- Elkeverjük benne a tejszínt, és a kész szószba visszatesszük az gombadarabokat és a szalonnát.



0 megjegyzés