Vaj és író
augusztus 16, 2012Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy vajon képes vagyok-e vajat előállítani házilag. Egy idő után pedig már az kattogott a fejemben körbe-körbe, hogy a "vajon házilag előállítható-e" kategóriájú kérdések mind nevetségesek, hiszen minden, amire szükségünk van, elkészíthető otthon, sőt, az egész folyamatot rossz szemszögből nézzük. A üzemekben előállított élelmiszerek szinte többnyire a házilag kifejlesztett receptek silány, tömeggyártott másolatai, így hát mi akadályoz meg abban, hogy végre megváltoztassam a folyamatot, és az élelmiszeripart megkerülve, házilag készített élelmiszereket fogyasszak otthon? Úgy gondolom semmi.
Vaj készítéséhez magas zsírtartalmú tejszínre van szükség és egy kézimixerre, ami legalább fél órán át bírja a strapát. Az enyém negyed óra után annyira felforrósodott, hogy kikapcsoltam öt percre, de a végeredményen ez nem változtatott, így is remek vajat kaptam.
Hozzávalók kb. 350 g vajhoz és fél liter íróhoz:
- 1 liter tejszín (legalább 30% zsírtartalmú)
Az egész folyamat mindössze annyi, hogy mixerrel addig keverjük a tejszínt, míg az vajjá nem köpülődik. Ez 35-40 percet vesz igénybe.
A tejszínt egy magas falú tálba öntsük, erre azért van szükség, mert 15-20 perc után, mikor elválik egymástól a vaj és az író, a keverés fröcsköléssel jár. Ekkor én egy konyharuhát terítettem a tálra, és csak egy kis nyílást hagytam a mixernek.
![]() |
| tejszínhab |
5 perc után a tejszín habosodni kezd
10 perc után kemény tejszínhabbá válik
15 perc után összeesik
20 perc után már elkezd szétválni a tejzsír és az író
35 perc után leszűrhető a vaj
![]() |
| leszűrjük és kifacsarjuk |
![]() |
| kész a vaj |
Anyagiak összegzése
1 l tejszín 2-2,50 € (vagy hébe-hóba ingyen a szomszédtól :))
250 g bolti vaj + fél liter író
1-2 € + 0,70 €




0 megjegyzés