Cukkinis kakaótorta őszibaracköntettel
augusztus 18, 2012Ez a Good Foodról származó recept azonnal megtetszett, mikor megláttam, hogy jelentős részét a cukkini adja ki. Pompás állagú és textúrájú lesz tőle a tészta, az olívaolajtól pedig nagyon finom illatú, ennek ellenére az olívaolaj bármikor lecserélhető valamilyen más növényi olajra. Az eredeti recept 375 g cukrot írt elő, én ezt kicsit lecsökkentettem, az édes ízt pedig egy rögtönzött őszibaracköntettel egészítettem ki.
Hozzávalók:
- 350 g liszt (simaliszt és teljes kiőrlésű búzaliszt keverékét használtam)
- 50 g kakaó
- 1 kk. őrölt szerecsendió
- 175 ml olívaolaj (vagy más növényi olaj)
- 230 g kristálycukor
- 3 tojás
- 1 ek. vaníliakivonat
- 1 kk. só
- 500 ml apróra reszelt cukkini (2 darab 20 centis cukkini)
a csokiöntethez:
- 150 g étcsokoládé
- 3-4 ek tejszín
a baracköntethez:
- 5-6 őszibarack
- 2 ek. méz
- 2 kk. vaníliakivonat
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Egy keverőtálban alaposan kikevejük a cukrot és a tojásokat, majd hozzáadjuk az olajat, vaníliát és a cukkinit (amiből alaposan kinyomkodtuk a levet).
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, kakaót, sót és szerecsendiót, majd hozzáöntjük a keverőtál tartalmához.
- Kivajazott és kilisztezett tortaformába öntjük, és kb. 40-45 percig sütjük. (Hurkapálcikával teszteljük, hogy megsült-e a közepe).
- Vízfürdő felett, gőzben felolvasztjuk a csokit, hozzáöntjük a tejszínt, és alaposan elkeverjük. Mikor a torta kihűlt, kivesszük a formából, és megkenjük a csokival. (Igyekezzünk úgy időzíteni a csokiolvasztást, hogy a süti már készen álljon rá.)
- A barackokat forró vízbe áztatjuk, majd óvatosan átszedjük őket egy hideg vizes edénybe. Ezután újra visszahelyezzük a forró vízbe, majd át a hidegbe, ezt háromszor megismételjük, és a barackok héja könnyedén eltávolítható lesz.
- A meghámozott, felvágott barackokat mixerbe szórjuk, mézet csorgatunk rájuk, egy kis vaníliát adunk hozzá, majd összemixeljük. Csokis, kevésbé édes süteményekhez ideális öntet.
0 megjegyzés