Kuglóf
május 21, 2012Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 16 dkg vaj
- 5 tojás
- 30 dkg liszt
- 1 sütőpor
- 2 dl tej
- + ízlés és kedv szerint:
- 3-4 ek. kakaópor
- 1 citrom héja lereszelve
- mazsola/aszalt gyümölcs/csokidarabkák/tört dió, mogyoró, mandula stb stb.
- A sütőt 160 fokra állítjuk.
- A tojássárgáját, vajat és a cukrot alaposan kikeverjük.
- Hozzászórjuk a lisztben elkevert sütőport.
- A tojásfehérjét habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába. - ennél a lépésnél kész is a kuglóf, a továbbiak már csak az alap tészta felsőbb fokozatai.
- Beleszórjuk a mazsolát/diót/csokit.
- Ha kétszínű kuglófot szeretnénk (mint a képen), a kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük a tészta felét, a másik feléhez pedig kakaót keverünk, és ráöntjük a sárga rétegre.
- 160 fokon sütjük
a) alacsony formában 50 percig
b) mélyebb formában (mint a képen) 80-90 percig
Tűpróbával teszteljük, hogy megsült-e a közepe. Erre a célra alkalmasabb a hurkapálca, a hústű ugyanis becsaphat, a fapálcika soha.
0 megjegyzés