Steak
május 26, 2012Hozzávalók egy (nagyon éhes) személyre:
- 250g steak szelet (rump vagy sirlion), legalább 1 cm vastagságú
- egy gerezd fokhagyma
- friss kakukkfű
- friss rozmaring
- vaj
- só, bors
- olívaolaj
- 15 perccel a sütés előtt vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
- Tegyük a serpenyőt a tűzhelyre, és a lehető legforróbra melegítsük.
- Töröljük meg a húst, hogy ne legyen véres/nedves.
- Gazdagon sózzuk és borsozzuk meg minden oldalról.
- Öntsünk két evőkanál olajat a serpenyőbe, és mikor tűzforró, helyezzük a húst a serpenyőbe. Ha nem kezd el sisteregni, az azt jelenti, hogy nem elég forró az olaj, ez esetben vedd ki a húst, és forrósítsd tovább a serpenyőt.
- A húst gyorsan sütjük, nem pedig főzzük. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk föl a húst a serpenyő közepén. Toljuk ki a szélére, és használjuk a serpenyő oldalait is a sütéshez.
- Miután megfordítottuk a steaket, tegyünk vajat, rozmaringot, fokhagymát és kakukkfüvet a serpenyőbe. A vaj szebb színt, a fűszernövények intenzívebb ízt adnak a húsnak. Kanállal locsoljuk az elolvadt vajat a steakre.
- Vegyük ki a steaket a serpenyőből, helyezzük egy tálra, és öntsük rá az olvadt vajat és a fűszernövényeket, amelyek a serpenyőben maradtak. Nagyon fontos, hogy hagyjuk a húst pihenni legalább 5-7 percig. Ez idő alatt jobban magába szívja az ízeket. Tetszőlegesen olívaolajjal is meglocsolhatjuk.




0 megjegyzés