Áfonyás-camembert-es tartlet
február 11, 2014
Svéd vörösáfonya kompóthoz jutottam, amit személyesen nekem importáltak ide, szóval teljesen elfogadható, hogy olyan lendülettel dugtam el a legnépszerűtlenebb fiók legfélreesőbb zugába, mintha fél kiló sáfrány vagy szarvasgomba lenne. Egy dolog lebegett csak a lelki szemeim előtt: nehogy bárki is megegye, még mielőtt valami hozzá méltó ételbe tehetném. De milyen legyen az a hozzá méltó étel? Húsgolyók krumplipürével?
A kreativitásom az ezt követő napokban egészen csekélyre apadt, aztán egyszercsak megszületett az ötlet: legyen édes-sós tartlet áfonyával és camembert-rel. Valójában egy nagyon egyszerű receptről van szó, amit kényelmesen megcsináltam azóta már többször is. Jöjjenek a pozitívumai:
- A tészta pár napig eláll a hűtőben, akkor és annyit használok fel belőle, amikor és amennyit szeretnék (a felesleg le is fagyasztható).
- Nagyon könnyű vele dolgozni, olyan, mint egy gyurma, nem töredezik, könnyen nyújtható milliméter vastagságúra is. Ez egyébként Michel Roux egyik tésztareceptje a Tésztavarázs c. könyvéből, szívből ajánlom mindenkinek a könyvet is, minden recept pontosan kidolgozott, garantált a siker.
- Ebből a tésztából készül az eddigi legfantasztikusabb quiche lorraine, amit valaha ettem.
- A töltelék csak egy kis áfonyakompót és egy félbevágott camembert, nem kell semmit se reszelni, keverni, főzni, aprítani stb.
- Az áfonya kiváltható számtalan más dologgal is, nálunk a családban van, aki nem szerette a sajtot édesen, neki készítettem már mustáros-újhagymás változatot is, de erős a gyanúm, hogy vékony szalonnaszeletekkel is ütős lenne.
- Olyan jól néz ki, mintha egy párizsi bisztróban rendelném.
Hozzávalók 8 tartlethez vagy két 25 centis piteformához:
- 250 g liszt
- 125 g puha vaj kockákra vágva
- 1 tojás
- 1 ek. kristálycukor
- 1/2 tk. só
A töltelékhez tartletenként:
- 40 ml hideg víz
- fél camembert szobahőmérsékleten (igyekezzünk akkora méretűt választani, amekkora a sütőformánk)
- 1 ek. áfonyakompót
- pár csepp olívaolaj
- bors
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva a hűtőben pihenni hagyjuk legalább 15 percet.
- 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kibéleljük vele a formákat (ha nem teflonos bevonatúak, előtte kivajazzuk őket). 20 percre a hűtőbe tesszük őket, azalatt a sütőt 190 fokosra melegítjük.
- A hűtőből kivéve villával alaposan megszurkodjuk a belsejüket, egy megfelelő formájú sütőpapír darabot helyezünk beléjük, és pitesúlyokkal (babbal, rizzsel, pénzérmékkel) megtöltjük. 8 percig sütjük súllyal (nehogy felpúposodjon a közepe), majd további 5 percig súly nélkül.
- Az elősütött formákba áfonyakompótot kanalazunk, és ráhelyezzük a fél camembert-t. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, és egy kevés borsot törünk rá. 20-25 percet sütjük. Akkor jó, ha a sajt megolvadt, egy kicsit megpirult a teteje, és az oldalain fortyog. Ennek az állapotnak az elérésére rásegíthetünk, ha a sütő legfelső rácsára tesszük, és 200 fok fölé tekerjük a hőmérsékletet az utolsó percekben.
- Sok-sok salátával igazán finom.
0 megjegyzés