Fűszeres karfiolkrémleves
január 09, 2014
Egy leves, ami zöldséges is meg nem is. Karfioleltüntető, mert hiába kerül bele egy egész fej, mind az íze, mind a színe, mind pedig a formája is odavész. Ennek ellenére nagyon ízletes, kellemesen csípős és teljesen ideális egy januári hétköznapra. A fűszereket ki lehet váltani tetszőleges készen kapható curry pasztával is, úgy még gyorsabban elkészül.
Hozzávalók 4-5 adaghoz:
- 500 g karfiol (egy kisebb fej)
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- csili
- egy ujjnyi vastag, 5 cm hosszú gyömbér
- 1 kk koriandermag
- 1/2 kk kardamom
- 3 ek paradicsompüré
- 7 dl hús- vagy zöldségleves/alaplé
- olaj
- variációk levesbetétre: koriander-, petrezselyemzöld vagy egyéb zöldfűszer, újhagyma, gránátalma stb.
- A karfiolt kis rózsákra bontjuk, 2-3 evőkanálnyi olajban megforgatjuk, és egy sütőpapíros tepsin 200 fokon 20-25 percet sütjük. Ha elkészült, tegyünk félre néhány apróbb darabot a tálaláshoz.
- Közben felaprítjuk a hagymát és a gyömbért, 2-3 ek. olajon dinsztelni kezdjük, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, csilit és az összetört koriandermagot és kardamomot.
- Néhány perc után, mikor épp pirulni kezdene a hagyma, belekeverünk 3 ek. paradicsompürét és hozzászórjuk a karfiolt is. Elkeverjük, és felöntjük az alaplével.
- Puhára főzzük a karfiolt, és lemixeljük a levest. Tálaláskor megszórhatjuk a félretett karfiollal, koriander- vagy petrezselyemzölddel.
0 megjegyzés