Sörleves cheddarral
november 02, 2012A neten talált recept ale sört írt elő, de mivel ilyennel nálunk még sajnos nem találkoztunk, egy üveg Augustijnnal főztünk, címkéje szeint "belga sörkülönlegességgel". A kész leves krémes és kissé savanykás lett, melengető, a novemberi hidegben pont erre vágyik az ember.
Hozzávalók (előételként 4 személyre, főételként 2 személyre):
- 1 póréhagyma (a fehér és világoszöld része)
- 2 nagyobb répa
- 2 zellerszár levelestül
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 salottahagyma
- 1 ek. vaj
- 1 babérlevél
- 3 dl alaplé (zöldség vagy csirke)
- 1,5 dl tej
- 3,3 dl angol ale (vagy vmilyen karakteres ízű sör)
- 200 g cheddar, reszelve (vagy más, karakteres ízű és könnyen olvadó sajt)
- szalonna levesbetétnek
- só, bors
- A zöldségeket felaprítjuk, és vajon kb. 5 perc alatt megpuhítjuk. Közben hozzáadjuk a babérlevelet, megsózzuk, és 10 másodpercenként keverünk rajta, hogy oda ne égjen.
- Felöntjük az alaplével és a tejjel. Ha ale-t használunk, ezen a ponton hozzáönthetjük azt is, ha viszont másfajta sörrel főzünk, előtte melegítsük fel épp csak forrásig, hogy elveszítse a szénsavasságát. Nem utolsósorban az íze is koncentráltabb lesz ezáltal.
- Közepes lángon főzzük, és apránként adjuk hozzá a reszelt sajtot, ügyelve arra, hogy az teljesen felolvadjon. Borsozzuk, keverjük, mikor pedig a sajt összeolvadt a levessel, elkészült.
- Szalonnafalatokat pirítunk, és tálaláskor megszórjuk vele a levest.


0 megjegyzés