Ecetes csipsz
szeptember 25, 2013Kellett egy kis idő hozzá, de végül sikerült otthoni körülmények közt is reprodukálni a nálunk csak vérrel-verítékkel beszerezhető ecetes csipszet, ezzel a recepttel pedig nyitok is egy új kategóriát London ízei címmel, és ide fogom gyűjteni a kint megszeretett ételeket.
Csipszkészítessel kapcsolatban létezik ugye a mikrózós módszer: a milliméter vékonyságú krumpliszeleteket finoman beolajozott tányérra rakosgatjuk, majd a mikróban megsütjük. Az eredmény finom és ropogós, de sok munkával jár, és eltart egy darabig, míg összemikrózzuk magunknak a kellő mennyiséget.
Aztán ott az olajban sütős módszer, mikor a krumplit forró olajban sütjük ki egy lábasban, ez nekem sosem működött, vagy az olaj nem volt elég forró, vagy a krumplinak nem találtam el a kellő vastagságát, de általában szottyadtak lettek a csipszeim.
A harmadik módszer lett nálam a befutó: sütőben sütve kellően ropogós lesz a krumpli, és ha finoman borecetet fújatok rá, egészen olyan lesz, mintha egy angol pubban eszegetném. (Egy ehhez hasonló üvegben tartjuk otthon a borecetet, így nagyon könnyű vele dolgozni.)
Hozzávalók:
- burgonya, személyenként legalább egy közepes darab
- olívaolaj
- víz
- fehérborecet
- só
- Zöldséghámozóval szeleteljük fel a krumplit, és (egy estén át) áztassuk be sós vízbe - fél liter vízhez egy ek. só és annyi krumpli, amennyit még ellep a víz.
- Másnap öntsük le a vizet, helyezzük a burgonyalapokat egy konyhai törlőkendőre, és töröljük szárazra őket (fontos, hogy szárazak legyenek, különben szivacsosra sülnek, nem ropogósra).
- Rakjuk egymás mellé a burgonyaszeleteket egy sütőpapíros tepsire, fröcsköljük le óvatosan olívaolajjal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe.
- Attól függően, hogy milyen vastagra vágtuk őket 15-25 percig süssük. Ha elérik az aranybarna színt, akkor elkészültek.
- A kész csipszeket helyezzük szalvétára, hogy az felszívja a felesleges nedvességet, majd közvetlenül felszolgálás előtt fújjuk le borecettel.
0 megjegyzés