Szendvicskenyér
április 11, 2013
Sürgősen szendvicskenyérre volt szükségünk egy Michel Roux Jr. projekthez, olyan puha, kalácsszerűre, amiről azt hittem, hogy otthon nem igazán előállítható, ugyanakkor a boltiakat túl műnek éreztem ahhoz, hogy egy gondosan megalkotott receptet csak úgy agyoncsapjak a vattaszerű, adalékanyagos tésztájukkal. Így történt tehát, hogy Michel Roux Jr. konfitált kacsa receptjéhez segítségül hívtuk Michel Roux Jr. szendvicskenyér receptjét, amely olyannyira egyszerűen elkészíthető és finom, hogy külön posztba kellett foglalnom. A belseje puha, a héja nem túl kemény, ahogy a neve is mondja, pirítóshoz és szendvicshez tökéletes.
Az ilyen típusú szendvics- vagy toastkenyerekről egyébként sokáig Tom és Jerry jutottak eszembe, tudjátok, mikor Jerry általában két szelet kenyér közt találta magát, aztán minden esetben megmenekült.
![]() |
Hozzávalók (egy püspökkenyér sütőformához):
- 20 g méz
- 25 g olvasztott vaj
- 350 ml tej
- 10 g friss élesztő
- 500 g liszt (használtam már finomlisztet, simalisztet, T-650 kenyérlisztet, teljes kiőrlésű búzalisztet többféle arányban, minddel sikerült eddig)
- 10 g só
- A tejet megmelegítjük, egy keverő- vagy dagasztótálba öntjük a vajjal és a mézzel együtt, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Lefedjük, és megvárjuk, míg az élesztő habosodni, dolgozni kezd.
- Hozzászórjuk a lisztet és a sót, majd alaposan összegyúrjuk. Én általában egy kenőkéssel összekutyulom a masszát, és mikor már gyúrható, kifordítom a gyúródeszkára, és kézzel folytatom a dagasztást addig, míg a tészta teljesen összeáll: ruganyos, kevésbé ragadós gombócot kell kapnunk. A képen látható kenyeret 200 g T-650 kenyérlisztből és 300 g teljes kiőrlésű búza simalisztből készítettem.
- A tésztát lefedjük a tállal, és egy órát kelni hagyjuk. Ezután újra átgyúrjuk párszor, a sütőforma méretéhez igazítjuk, majd belehelyezzük, és újabb egy órát kelesztjük. Közvetlenül a sütőbe helyezés előtt éles késsel bevagdossuk a felületét.
- 220 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 fokra állítjuk, és további 25-30 percig sülni hagyjuk.
![]() |
zöld-sárga-zöld: borsókrém, tojásos kenő, jégsaláta |
0 megjegyzés