Kenyér charlotte konfitált kacsával és vörösboros mártással
április 18, 2013
Mint azt már beharangoztuk, a konfitálás és a kenyérsütés egy célt szolgált: kacsahússal töltött charlotte-ban voltak hivatottak kiteljesedni. Egy valójában nem túl komplikált receptről van szó, amihez viszont az előkészületek több órát, esetleg egy napot is igénybe vehetnek. Viszont megéri a fáradozást, mivel ez az étel olyan ízletes, amilyenre ebben a pillanatban nem találok megfelelő kifejezést.
A charlotte megnevezés a sütire utal, mivel itt is előre megsütött puha tésztakéregbe kerül az esetünkben sós töltelék. Az érdem pedig a recept megalkotójáé, Michel Roux Jr.-é.
Hozzávalók a mártáshoz:
- 2 salotta hagyma, apróra vágva
- 2 dl portói vörösbor
- 5 dl marha vagy csirke alaplé
- 1 ek kacsazsír
- Alacsony lángon, a zsíron megpirítjuk a hagymát.
- Felöntjük a borral és az alaplével, hagyjuk felforrni, majd egészen addig párologtatjuk, amíg el nem éri a tökéletes állagot (kb. 1 dl szósz marad a végén)
Hozzávalók a töltelékhez és a charlotte-hoz (2 személyre):
- 2 konfitált kacsacomb. A bőrt eltávolítjuk, a húst pedig leszedjük a csontról.
- 200g gomba (ideális esetben erdei)
- 3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- friss petrezselyemzöld, apróra vágva
- kb. fél toastkenyér
- kb. fél bögrényi meleg kacsazsír
- 20 g vaj
- bors
- egy kb. 15 cm átmérőjű, 10 cm mély sütőálló tál (mi a legegyszerűbb ikeás kerámiatálkát használtuk, és bevált)
- A gombát megpirítjuk (hogy kieressze magából a vizet). Hozzáadjuk a vajat, fokhagymát, borsot, és további másfél percig pirítjuk. Miután levettük a lángról, gazdagon megszórjuk petrezselyemzölddel.
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a kacsahúst a gombával majd leöntjük a vörösboros mártással.
- A kenyérszeletek héját eltávolítjuk, és egyforma méretű téglalapokra vágjuk őket, kb. másfél-két ujjnyi szélességűre.
- A kenyércsíkokat a kacsazsírba mártjuk, és kibéleljük velük a tálat, lehetőleg úgy, hogy a kenyerek fedjék egymást, majd beletöltjük a húsos-gombás keveréket. A tál tetejét is betapasztjuk, megnyomkodjuk, egy masszív, alaposan megtöltött tálat kell kapnunk, ne legyen benne üres hely vagy lazán majd alufóliával takarjuk le.
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ha elkészült, tányérra borítjuk és felszeleteljük.
0 megjegyzés