Húsos szendvics
február 08, 2013
Senkit se ijesszen meg a kép alatti recept hossza, bár tényleg van valami furcsa abban, hogy egy szendvics elkészítését ilyet hosszasan taglaljuk. Alább elolvashatjátok, hogyan süssetek otthon bagettet, és hogyan készítsetek fűszeres paradicsomszószos húst - ha így fogalmazunk, akkor máris elfogadhatóbb a hozzávalók hosszú listája.
Összevontunk néhány olyan dolgot, amit az emberek általában nem szeretnek: a zsíros tarját párosítottuk az újraértelmezett paradicsomos káposztával, és kerestünk nekik egy olyan fogyasztási módot, ami mindenkinek bejön: szendvics frissen sült bagettekből. Az eredmény fantasztikus lett, melegen, de hidegen is élvezhető, próbáljátok ki.
Hozzávalók 4, kb. 35 centis bagetthez:
- fél kiló simaliszt (T-650 vagy 00-ás is megfelel, esetleg a kettő keveréke)
- 325 g víz
- 10 g friss élesztő
- 10 g só
- A hozzávalókat egy tálba szórjuk, és alaposan összegyúrjuk. Rugalmas, csöppet ragadós tésztát kell kapnunk. Másfél órát lefedve kelni hagyjuk.
- Előkészítünk egy tiszta konyharuhát, megszórjuk liszttel, majd felporciózzuk a tésztát, bagetteket sodrunk belőle, de ne túl vastagokat, hisz még kelni fognak. Én kb. 4 centi vastagokra és max. 40 centi hosszúkra nyújtottam őket, mivel ennél hosszabb már nem fér el a tepsimen. :) A megformázott bagetteket a konyharuhára fektetjük, és minden darab közé kis falat emelünk belőle, így. Egy órát kelni hagyjuk, közben a sütő aljába egy vízzel töltött kisebb lábast vagy más edényt teszünk, és előmelegítjük 220 fokra. (A víz a pára miatt kell, a forró, párás levegőben szépen kel és sül a tészta.)
- Éles késsel bemetszük a bagettek felületét, és sütőpapíros tepsin kb. fél órát sütjük. (Aki szeretné, bemetszés előtt lekenheti őket olajjal vagy vízzel, de az én tapasztalatom szerint akkor lesznek a legszebbek, rusztikusan lisztesek, mikor nem vizezzük őket.)
Hozzávalók a szószhoz:
- 1 salottahagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 ek. őrölt gyömbér
- 1 kk. édespaprika
- 1 kk. erőspaprika
- 1 kk. só
- 0,5 l alaplé
- 100 g kecsap
- 330 ml paradicsomszósz
- 170 g nádcukor (vagy kristálycukor)
- 1 ek. worcestershire szósz
- 2 ek. szójaszósz
- 1 ek. méz
- 1,5 dl ciderecet (vagy almaecet)
- Olajon pirítsuk meg a hagymát majd a fokhagymát. Öntsük hozzá az ecetet, majd kb. egy percig főzzük, hogy elpárologjon belőle a nyers ecetíz. Keverjük el benne a cukrot, majd adjuk hozzá a fűszereket, alaplét, kecsapot, paradicsomszószt, worcestershire szószt, szójaszószt és a mézet.
- Hozzuk forrásba a még folyékony szószt, és kb. 15 percig főzzük, amíg a halmazállapota kicsit sűrűbb nem lesz.
- A szósz felét tegyük félre a hús sütéséhez, a másik felét kis lángon főzhetjük tovább, így sűrűbb, majdnem kecsap állagú szószt kapunk, amely tökéletes szendvicsöntetnek vagy akár tunkolásra is.
Hozzávalók a húshoz:
- fejenként 1 db, ujjnyi vastag (és zsíros) tarjaszelet
- 1 kk. gyömbér
- 1 kk. édespaprika
- 1 kk. őrölt mustármag
- 1 kk. só
- 1 kk. bors
- Keverjük össze a fűszereket egy kis tálban.
- A húst vegyük ki a hűtőből egy órával a sütés előtt, hogy szobahőmérsékletű legyen. Töröljük szárazra, majd forgassuk meg a fűszerkeverékben. Fontos, hogy a fűszer rátapadjon, ezért kézzel alaposan nyomkodjuk rá.
- Egy sütőben is használható, felforrósított edénybe (ideális egy öntvényedény) egy kis olajt öntünk, és megbarnítjuk a hús mindkét oldalát (kb. 1 perc sütést igényel oldalanként). Leöntjük a szósszal, úgy, hogy az teljesen ellepje.
- Az edényt 200 fokra előmelegített sütőbe helyezzük, és 90 percig főzzük.
- A kész húst kézzel vagy villával szétcincáljuk, megszabadulva így az inas és rágós részeitől. A főzéstől finom puha lesz, a zsír nagy része kiolvad-kisül a húsból, az egész könnyedén szétomlik.
A szendvicshez a félbevágott bagettet megrakjuk vékonyra szelt káposztával és a paradicsomos hússal.
0 megjegyzés