A tökéletes hasábburgonya
november 12, 2012
A tökéletes sültkrumpli egy ujjnyi vastag, a belseje puha, a külseje pedig roppanós. Sok sütés után Heston Blumenthal technikája bizonyult a legjobbnak, amely után biztosan nem fogsz a mcdonald's-os hajszálkrumpli után vágyódni.
Hozzávalók 3-4 személyre:
- 1 kg burgonya
- 1 l napraforgóolaj
- só
- (fehér)borecet
Elkészítés
- Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk ujjnyi vastagságú hasábokra. (a széleket és a nem egyformán vastag szeleteket tegyük félre)
- Főzzük meg sós vízben a hasábokat (mindaddig, amíg törékeny nem lesz, kb. 25 percig). Főzés után öntsük le, és hagyjuk (akár egy órán át) teljesen megszáradni.
- Melegítsük az olajat 130 ºC-ra, és dobjuk bele a burgonyát. 5-7 percig sütjük, amíg kéreg alakul ki rajta.
- Dobjuk a (félig) sült krumplit egy szitába, hogy csöpögjön le róla az olaj. Fontos, hogy a második sütés előtt megszáradjon.
- Melegítsük az olajat 180 ºC-ra, és addig süssük benne a krumplit, amíg el nem nyeri végső, aranybarna színét.
- Ne használjunk (a gyermekkorunkból visszamaradt) burgonyaszeletelőt, mert az sosem fogja kellő vastagságra vágni a krumplit.
- Ne használjunk repce- vagy olívaolajat, mert azokat nem ajánlatos 150-200 fok fölé hevíteni.
- A hasábokra vágás miatt sok burgonyadarab fog kimaradni, ezeket sós vízbe áztassuk be, és főzzük el pár napon belül (pl. pürének).
- A receptnél kulcsfontosságú, hogy főtt krumplival dolgozzunk, és hogy az első sütés után is teljesen száraz legyen a burgonya. Ha nedvesen kezdjük el sütni, akkor szivacsos lesz.
- Leheletnyi borecettel lefújva, barbeque vagy fokhagymás-majonézes szósszal ajánljuk.
0 megjegyzés