Sör bourguignon
október 01, 2012Hozzávalók 4-5 személyre:
- 1 kg hús, két fajtából is kipróbáltuk a) Top blade (rump mögötti rész), rendkívül ízletes, ám kicsit költséges b) Marhanyak és bordák, sokkal zsírosabb, viszont olcsóbb (pár euró)
- 6 dl sör, lehetőleg sötét ale (pl. Chimay, Duvel) vagy barnasör (Leffe Brune, Guiness)
- 6 dl alaplé (marha vagy csibe).
- 250 g gomba
- 4 nagyobb répa, vagy több bébirépa
- petrezselyemzöld
- friss kakukkfű
- zellerzöld
- só, bors
- 2 ek. olaj
- 1 ek. kukoricaliszt
- 200 g füstölt bacon
- 1 hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 paradicsom
Kétfajta módszerrel is kipróbáltuk az ételt. Az egyik a klasszikusan, a másik a nyomás alatt (kuktában) főtt, ez utóbbi tökéletes steak&ale pie-nak.
A klasszikus:
- Vágjuk nagy kockákra a húst (a mi esetünkben top cut), gazdagon sózzuk és borsozzuk meg.
- Öntsük az olajat a tűzforró serpenyőbe, majd pirítsuk barnára a húst (ha nincs szín, nincs íz sem), de vigyázzunk, hogy ne kész steaket süssünk belőle. Tegyük félre pihentetni a húst.
- Vágjuk ujjnyi vastagságúra a répát (a bébirépák maradhatnak egészben), vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát is, majd olajon pirítsuk meg őket a főzőedényben.
- Pirítsuk meg a bacont.
- A serpenyőt, amelyben a húst sütöttük, tegyük vissza a lángra, és önsünk bele pár deci sört, így az odaégett húsdarabok és ízek felszabadulnak.
- Helyezzük bele a megpirított hagymát, fokhagymát, répát, húst a főzőedénybe, öntsük föl a sörrel és az alaplével. A zöldfűszereket kötözzük csokorba, nyomjuk a lébe, dobjuk belel a paradicsomot, és 220 fokra előmelegített sütőben 3,5 órát lefedve főzzük.
- A gombákat vágjuk félbe, és (apránként sózva) pirítsuk meg őket. Amikor kezdik elnyerni barnás színüket, dobjunk egy kocka vajat a serpenyőbe, hogy intenzívebbé tegyük az ízét.
- Három és fél óra elteltével vegyük ki az edényt a sütőből. A húst szedjük külön tálba. Az edényt helyezzük a tűzhelyre és keverjük el benne a lisztet és a gombákat. Hozzuk forrásba a szószt, majd helyezzük vissza a húst.
Tippek:
- Sütés előtt másfél órával vedd ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessen, így egyenletesen tud sülni.
- A sütőedény fedője alá érdemes sütőpapírt tenni, hogy jobban szigeteljen.



0 megjegyzés