Briós
október 03, 2012
A kedvenc briós/kalácsreceptünk az Édes és keserű blogról származik. Igazán megéri kipróbálni, ugyanis pontosan olyan mint azt az ő leírásában is olvashatjuk: puha, foszlós, ropogós tetejű, kész csoda. Én csak annyit változtattam rajta, hogy a cukor mennyiségét 3-4 evőkanálnyira emeltem.
Hozzávalók egy másfél literes püspökkenyér-formához:
- 1,25 dl tej + 1 ek. cukor
- fél kocka élesztő (25 g)
- 150 g puha vaj
- 3 ek. kristály- vagy vaníliáscukor
- 3 tojás
- fél tk. só
- fél kg simaliszt
- kis vaj és liszt a formába
- 1 tojássárgája a briós megkenéséhez
- Egy fémpohárban tűzhelyen megmelegítem a tejet és a cukrot. Amikor már langyos, belemorzsolom az élesztőt, és leveszem a lángról. Hagyom felfutni, ez legfeljebb 10 percet vesz igénybe.
- Amíg felfut az élesztő, egy nagyobb tálban géppel kikeverem a vajat, cukrot, sót és végül a tojásokat.
- Hozzászórom a lisztet, az élesztős tejet, és puha, rugalmas tésztát gyúrok belőle. (Ezt már többnyire gyúródeszkán.) Ha ragacsos, nehezen kezelhető lenne, újra meg újra lisztezzük meg a felületet, amin gyúrjuk. Remekül lehet vele dolgozni egyébként, egy nagy gombóccá gyúrom, és egy órán át, konyharuhával letakarva kelni hagyom.
- A megkelt tésztát, mint a pizzát, cikkekre vágom (6 darabra), kicsit gyúrok mindegyiken, és szorosan egymás mellé fektetem őket a kivajazott, kilisztezett sütőformába. Fél órát állni hagyom, ezalatt újra megkel egy kicsit. Mielőtt a 180 fokos sütőbe tenném, lekenem tojássárájával (egy csöpp tejet is hozzá lehet adni, ha nem lenne elég). Fél óra alatt a duplájára kel és megsül.




0 megjegyzés