Mascarponés paradicsomleves sajtos pirítóssal
szeptember 13, 2012Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg érett paradicsom
- 1 kisebb fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 100 g mascarpone
- 1 dl fehérbor
- 4 friss kenyérszelet
- 2 maréknyi Cheddar, vagy más, könnyen olvadó sajt
- só, bors
- 4 bögre
- A paradicsomokat forró vízbe áztatjuk, majd meghámozzuk. Ha érettek és puhák, pillanatok alatt lejön a héjuk.
- Olajon megpirítjuk a hagymákat, felöntjük borral, hozzáadjuk a paradicsomot, 1 kk. sót, és főni hagyjuk, időnként megkeverjük.
- Míg a leves fő (kb. 25 perc), lereszeljük a sajtot, a sütőt pedig 200 fokra melegítjük.
- A levesben elkeverjük a mascarponét, és a bögréket megtöltjük. Ügyeljünk arra, hogy maradjon kb. 2 ujjnyi hely még a kenyérnek is. A kenyérszeletekből kört formázunk, és lefedjük velük a bögréket. Megszórjuk a sajttal, és 10 percig sütjük őket.
***
Néhány háttérinformáció:Hámozás után a paradicsomot kézzel összenyomtam, és eldobtam a keményebb részeit. Főzés közben az edényt nem fedtem le, és hagytam nagy lángon kicsit forrni, mivel siettem, és így szemmel láthatóan gyorsabban főttek szét a paradicsomok és párolgott el belőle a víz. Ha pedig még sűrűbb levest szeretnék, a paradicsomlé egy részét leönteném, mielőtt a levesbe tenném.


0 megjegyzés