Olívás kenyér
augusztus 10, 2012Hozávalók:
- 150 g búza simaliszt
- 150 g teljesőrlésű búzaliszt
- 200 g teljesőrlésű rozsliszt
- 1 zacskó porélesztő
- 1 kk. só
- 1 ek. méz
- 3-3,5 dl langyos víz
- A hozzávalókat az olívabogyók kivételével kelesztőtálban egy kenőkéssel összekutyulom, és meleg helyen (nyáron bárhol) egy órát kelesztem. (A víz mennyisége a liszt fajtájától függően eltérő. Ragacsos, szinte folyós tésztát kell kapnunk.)
- Egy óra után beleszórom az alaposan lecsöpögtetett olívát, és kicsit meggyúrom a tésztát. Újabb egy óra kelesztés következik, de ha van időnk, gond nélkül kelhet több órán át is.
- Kilisztezett gyúródeszkán a kívánt formájúra alakítom a tésztát, sűtőpapírral bélelt tepsire teszem, és 30-60 percet pihenni hagyom.
- Közvetlenül sütés előtt vízzel lekenem, éles késsel bevagdosom a tetejét. Az előmelegített sütőbe egy vízzel teli fémpoharat teszek a pára végett.
- 230 fokos sütőben 10 percig sütöm, azután 180 fokra állítom a hőmérsékletet, és további 40-45 percig sülni hagyom.



0 megjegyzés