A nagy hamburgerparti
június 14, 2016
Hosszú idők óta foglalkoztat minket a tökéletes hamburger témája. Régebben már írtunk erről egy posztot, de szükségét éreztük a recept frissítésének.
Milyen kemény legyen a zsömle? Milyen szószt tegyünk bele? Melyik zöldség passzol a legjobban a marhához? Hogy fűszerezzük a húst? A következő receptet kétszer is lesütöttük, hogy "fail safe" legyen. Elsőre talán macerásnak tűnik, de nem az! A zsömle belseje puha, a teteje ropogós lesz, garantáltan nem akartok majd bolti hamburgerzsemlyét venni!
A zsemlye
- 500 g simaliszt
- 65 g vaj
- 2,2 dl tej
- 20 g friss élesztő
- 1,5 ek porcukor
- 1,5 kk só
- 1+1 tojás
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sót és a cukrot, majd mélyedést csinálunk a közepébe, ahová a többi hozzávalót fogjuk önteni.
- A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt és egy kis tálban felverünk egy tojást.
- Ha hideg a vajunk, reszeljük le vagy olvasszuk meg, mindkét módszer bevált. (puha vajat szintén olvasszuk)
- Beleöntjük a tejet, a felvert tojást és az olvasztott/reszelt vajat a lisztes tálba, majd tésztát gyúrunk belőle.
- Kulcsfontosságú, hogy sokáig gyúrjuk! Először legalább húsz percig gyúrtam, másodszor már csak tizenöt percig. Minél tovább dolgozunk rajta, annál bársonyosabb lesz.
- Takarjuk le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni legalább egy órán keresztül.
- Miután megkelt, gyúrjuk át újra a tésztát, majd vágjuk szét tíz darabra.
- A levágott tésztákat formázzuk kis labdákká, majd sodrófával lapítsuk ki őket 1,5 cm vastagságúakra.
- Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, verjünk fel egy tojást, majd kenjük le őket. Óvatosan takarjuk le folpackkal/alufóliával, és hagyjuk fél órát kelni.
- Kenjük le újra tojással, majd szórjuk meg szezámmaggal. Újra takarjuk le, és hagyjuk további fél órát kelni.
- Ezt követően tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe és 10-15 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz a felszíne. (A sülési idő függ a zsemlyék vastagságától.)
A húspogácsa
- 500g darált marhanyak
- 2 ág rozmaring
- 1 kk szárított fokhagyma (fokhagymapor)
- 1 kk bors
- 1,5kk só
- Egy csipetnyi őrölt római kömény
- A rozmaringot vágjuk fel nagyon apróra, majd a többi hozzávalóval keverjük a húshoz.
- A húst porciózzuk egyenlő részekre (fél kg hús négy-öt személynek elegendő), formázzunk gömböket belőle, majd óvatosan lapítsuk ki, hogy 2 cm vastagságúak legyenek.
- Forró serpenyőben, olívaolajon süssük meg a húspogácsákat.
Tipp:
- Ha vastag húspogácsát csináltál, és nem sült át a serpenyőben, tedd be tíz percre a 120 fokos sütőbe, így nem ég el a felszíne, mégis átsül a közepe. A húsra sajtot is tehetsz!
- Ha vékonyabb a húspogácsád és átsül a serpenyőben is, tegyél a tetejére (kék/cheddar) sajtot és takard le alufóliával, a gőz gyorsan ráolvasztja majd!
És az öntet:
Magic sauce (via Heston Blumenthal)
- 1kk dijoni mustár
- 4ek majonéz
- 1ek ketchup
- pár csepp füst aroma
- Mindent keverjünk össze egy tálban.
Egy hamburgerparti nálunk a bőség zavarával egyenlő: hosszában felvágott savanyú uborka, ecetes lilahagymakarikák, rukkola, saláták, paradicsom, csiliszószok.
A zsemlyét és a húst most jó darabig a fenti módon fogjuk elkészíteni, a zöldségeket és egyebeket pedig tetszés szerint variáljuk majd.
A zsemlyét és a húst most jó darabig a fenti módon fogjuk elkészíteni, a zöldségeket és egyebeket pedig tetszés szerint variáljuk majd.
0 megjegyzés