Zsályás-kakukkfüves csirkemell ratatouille-val
július 30, 2013Szerepel már egy ratatouille recept a blogon, az a nagycsaládos-szombati leveses változatunk, a mostani inkább köretként definiálható, kerül bele paprika is, a friss paradicsomot pedig most sűrű paradicsomszósz helyettesíti. Olyan vibráló az egész, gyönyörű erős, friss színei vannak, lecsózzon és ratatouille-ozzon mindenki a nyáron, mert már a puszta elkészítését is esztétikai élményként lehet megélni. :)
2 személyre
Hozzávalók a csirkéhez:
- 2 darab csirkemell
- 8 zsályalevél
- 3 ág kakukkfű
- 1 ek vaj
- olívaolaj, só, bors
- Vegyük ki a csirkemellet a hűtőből legalább egy órával a sütés előtt. A belső filéjét vágjuk ki, és tegyük félre. A húsra ételfóliát helyezünk, és úgy klopfoljuk ki (a klopfoló sima, lapos felével), hogy az egész hús egyforma vastagságú legyen (kb. egy-másfél ujjnyi). Erre azért van szükség, hogy a hús egyenletesen süljön át. Sózzuk és borsozzuk meg gazdagon.
- A forró serpenyőbe öntsünk olívaolajat, helyezzük bele a csirkét a fűszernövényekkel, és barnítsuk meg. Fordítsunk rajta, adjuk hozzá a vajat, és folyamatosan locsoljuk vele.
- Ne süssük szárazra a csirkét, az átsültségét pontosan úgy ellenőrizhetjük, akár a steaknél.
Hozzávalók a ratatouille-hoz:
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 1 piros kaliforniai paprika
- 150 g cukkini
- 150 g padlizsán
- 2 dl paradicsomszósz
- 10 levél bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 salotta
- Vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a paradicsomszószt, sót, borsot, és főzzük pár percig.
- Vágjuk fel kis kockákra a cukkinit, padlizsánt és a paprikákat.
- Gazdagon öntsünk olívaolajat egy serpenyőbe, és pirítsuk meg őket (ajánlott vagy külön pirítani a padlizsánt, vagy később hozzáadni a többi zöldséget, ugyanis a paprikának és a cukkininek kevesebb idő kell), közben sózzuk és borsozzuk meg. Semmiképp ne főzzük kásává a zöldségeket, épp csak pirítsunk rajtuk egyet, hogy még frissek, élvezhetők maradjanak.
- A zöldségeket tegyük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsöpögni az olajat, majd adjuk hozzá a paradicsomszószhoz és forgassuk át benne. Elég, ha a paradicsom bevonja a zöldségeket, mint egy salátaöntet, semmiképp se fullasszuk bele. Szórjuk meg friss bazsalikomlevelekkel és kakukkfűvel.
0 megjegyzés