Csokis granola
május 28, 2013
Két legjobb reggeli van a világon, az egyik a foszlós briós vajjal, baracklekvárral és kakaóval, a másik pedig a csokis granola tejjel vagy joghurttal és friss gyümölccsel.
A granola a müzlivel szemben azért verhetetlen, mert ropogós és ízes. A puszta zabpehely minden jó tulajdonsága ellenére is száraz és csöppet papírízű, legalábbis számomra, márpedig az élvezet az étkezésben jelen kell, hogy legyen minden alkalommal. Ezért készítek heti-kétheti rendszerességgel egy nagy adag granolát, amit aztán nagy boldogan ropogtatunk reggelente. Külön siker, hogy ez még azt a személyt is reggelizésre szoktatta, aki azelőtt sosem evett délelőtt.
Mint néhány más receptnél is, itt is elmondom, hogy a hozzávalók kényünk-kedvünk szerint variálhatók, rozs- vagy zabpehely helyett használható más gabonapehely is, a mandula lecserélhető mogyoróra, és az egész bővíthető még aszalt gyümölccsel is.
Hozzávalók kb. fél kiló granolához:
- 350 g rozs- és zabpehely vegyesen
- 100 g dió
- 50 g mandula
- 2 ek. kakaó
- 1-2 ek. fahéj
- 90 g folyékony méz
- 0,5 dl olívaolaj
- 50-60 g csokoládé
- A sütőt 180 fokra állítjuk, és egy tepsibe sütőpapírt vágunk.
- A diót és a mandulát durvára vágjuk (ha szükséges, a mandulát forrásban lévő vízbe dobjuk egy percre, leszűrjük, és gyorsan kicsusszantjuk a barna héjából), és összekeverjük a rozs- és zabpehellyel, kakaóval és fahéjjal.
- Hozzáöntjük a mézet és az olajat, alaposan összekeverjük. Kicsit ragadósnak, de még viszonylag pergősnek kell lennie. Szétterítjük a tepsiben, és 25 percig sütjük. Ez alatt az idő alatt kb. kétszer ránézünk, és kicsit átkeverjük, nehogy megégjen.
- Ha kihűlt, hozzákeverjük az apróra tört csokit is, esetleg az asztalt gyümölcsöket. Kapcsos üvegben hetekig eláll, legalábbis két hétig garantáltan, ennél tovább még sosem teszteltük sajnos, gyorsan fogy. :)
0 megjegyzés