Reteklevél krémleves (vagy főzelék)
március 29, 2013
Zöld csütörtökön készült ez az egyszemélyes ebéd, ami talán a valaha volt leggyorsabb ebédemnek számítható (előkészületekkel, főzéssel, evéssel). Az egész nem tarthatott tovább 20 percnél, maga a leves alig negyed óra alatt elkészült, és kb. öt perc alatt le is csúszott. Aki szereti a friss és kicsit fanyarabb ízeket, annak biztosan tetszeni fog a reteklevélből és újhagymából főzött krémleves is.
Hozzávalók személyenként:
- 50 g reteklevél (kb. 10-12 retek levele)
- 1 szál újhagyma
- 1 kisebb krumpli
- 2 ek. tejszín
- 1 ek. olaj és/vagy vaj
- só, bors
- Feldaraboljuk a krumplit és az újhagymát, a krumplit egészen apró darabokra, hogy gyorsan megfőjön, az újhagymát egy csöppet nagyobbakra, hogy ne főjön teljesen szét.
- Egy levesesfazékban olajat és vajat hevítünk (vagy csak olajat, ill. csak vajat, ki hogy szereti), és rádobjuk a retekleveleket. Ezek pillanatok alatt összeesnek, elkeverjük, és hozzáadjuk a krumplit és az újhagymát. Sózzuk, és felengedjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi.
- Addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul, ekkor lemixeljük (ha a főzővíz soknak tűnne, akkor merjünk le belőle egy kicsit, és ha szükség lesz rá, mixelés után öntsük vissza). Elkeverjük benne a tejszínt, borsozzuk, tálaljuk. Én megöntöttem egy kevés olívaolajjal, és összemorzsolt tojássárgájával szórtam meg.
0 megjegyzés