Füstöltszalonna leves húsgolyókkal
március 03, 2013
Megihletett a cassoulet, ez a kiadós francia egytálétel és Rachel Khoo, aki levessé transzformálta át. Hígítottam, lágyítottam rajta, tarkababot használtam a zöldbab fehér, aprószemű babjai helyett, és marhahússal tálaltam, így végül olyan mértékben megváltoztattam, hogy már nem lehetett cassoulet-nek nevezni, legfeljebb erős aromájú bablevesnek marhahúsgolyókkal. Az erős aromát mindenképp ki kell hangsúlyoznom, ebben a levesben nem a benne úszkáló babszemek és répadarabok játszák a főszerepet, hanem a lé, ami a szalonnának, aszalt paradicsomnak és a szárított gombának köszönhetően intenzív, erős illatú és ízű. Maga a lé olyannyira jól sikerült, hogy egy részét leszűrtük és lefagyasztottuk egyfajta erős alaplének, és kipróbáljuk, beválik-e majd rizottóhoz.
Az alábbi recept egy nagy fazéknyi, nagycsaládos levest eredményez, ha csak két személyre és egyszeri étkezésre készítjük, csökkentsünk a mennyiségeken.
Hozzávalók:
- 5 l víz
- 300 g füstölt szalonna (egészben)
- 100 g aszalt paradicsom
- 50 g szárított erdei gomba
- 1 ek. barnacukor
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 ek. só
- 2 répa
- 200 g bab (kb. 12 órát áztatva)
- petrezselyemzöld
- 2 ág rozmaring
- 500 g marhanyak, ledarálva
- só, bors, olaj
- A vízzel teli főzőedénybe helyezzük a szalonnát, aszalt paradicsomot, petrezselymet, borsot, barnacukrot és a gombát, majd hozzuk forrásba.
- Ekkor keverjük el a levesben a sót és a paradicsompürét, majd adjuk hozzá a babot és a felszeletelt répát. A sóval csak óvatosan a szalonna miatt, előbb inkább kóstoljuk, aztán ízlés szerint sózzuk.
- Alacsony lángon főzzük tovább, ügyeljünk arra, hogy ne forrjon a leves, csak gyöngyözzön, különben zavaros lesz - pont mint a húslevesnél, és ha hab keletkezik a tetején, kanállal merjük le. Két órát főzzük, végül vegyük ki belőle a szalonnát, paradicsomot és gombát (persze benne is hagyható, megintcsak ízlés dolga).
- A rozmaringot apróra vágjuk, majd hozzáadjuk a darált húshoz. Só, bors.
- Golflabda méretű húsgolyókat formázunk belőle és kevés olívaolajon megsütjük. Ezzel tálaljuk a kész levest.
0 megjegyzés