Almás-gesztenyés-rozspelyhes crumble
január 10, 2013
Az ilyet biztosan lusta asszony pitéjének nevezték volna a hetvenes évek Nők Lapja konyharovatában.
A kiindulópont meglehetősen egyszerű volt: almás pitét szerettem volna enni, de nem volt kedvem tésztát gyúrni, így aztán rövid keresgélés után előkaptam egy zacskó rozspelyhet, és elkészültem a következő tervvel: crumble(-szerű) almás édességet csinálok puhára sült almakockákkal és gesztenyedarabokkal, a tetején ropogós diós-rozspehellyel. Jól sikerült, és (a gesztenyefőzést-pucolást leszámítva) gyorsan összedobható, szerintem a jövőben megsütöm még más hozzávalókból is, akár vastagabb ropogós kéreggel is. Langyosan, joghurttal vagy tejszínhabbal nagyon könnyen és gyorsan csúszik.
Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 250 g gesztenye (350 g gesztenyével indítottam, ebből lett főzés és pucolás után 244 g nettó gesztenyém)
- egy marék durvára aprított dió
- 100 g cukor (barna vagy kristály)
- 100 g rozspehely (vagy más gabonapehely)
- 80 g hideg vaj
- 3 ek. liszt
- fahéj
- A gesztenyét forrásban lévő vízbe dobjuk, 20 perc alatt megfő.
- A sütőt 200 fokra állítjuk.
- Ezalatt kimagozzuk és felkockázzuk az almát, egy tálban pedig összemorzsoljuk a rozspelyhet, diót, lisztet és vajat.
- A gesztenyét leszűrjük, éles késsel félbevágjuk és kiszedjük a héjából. (Meg kell találni a hámozás megfelelő technikáját, nekem a félbevágásos módszerrel ment a legjobban, így egész könnyen kicsusszantak a héjukból.)
- Egy nagyobb serpenyőbe dobjuk az almát és a gesztenyedarabokat, megszórjuk a cukorral és egy kis fahéjjal, aztán hagyjuk, hogy a cukor megolvadjon, az alma levet engedjen, néha keverünk rajta egyet, pár percig tart az egész folyamat.
- Kerámia vagy jénai tálba szedjük az almás keveréket, a tetejét pedig alaposan megszórjuk a rozspelyhes morzsával. Barnulásig sütjük, kb. 20 percig.
0 megjegyzés