Sűtőtökös rizottó
október 19, 2012Tombol a tökszezon, kihagyhatatlan ilyenkor a tökös rizottó. Az alábbi krémes és édes, roppanó tökdarabkákkal és illatos kakukkfűvel készült.
Hozzávalók 3, vagy 4 kevésbé éhes személyre:
- 1 kisebb sütőtök (1 kg)
- 250 g rizottó rizs (pl. arborio - más gömbölyű fajtából is elkészíthető persze, de nem véletlenül alakult ki az évek során a rizottó rizs fogalma, azok ugyanis a legalkalmasabbak erre a célra)
- 1 l alaplé
- 2 kis fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma (kevesebbet is elég használni, de mi szeretjük a fokhagymát :))
- olívaolaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 ek. vaj
- 1 marék reszelt parmezán (+ egy kevés a kész étel megszórására)
- só, bors, kakukkfű
- Vágjuk félbe a tököt, és az egyik felét süssük 200 fokon egy órát. A másik felét kockázzuk fel.
- A megsült tököt mixerbe kanalazzuk, és pürésítjük, a felaprítottat kakukkfűbe forgatjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Ezután hozzákezdünk magához a rizottóhoz:
- Hagymát, fokhagymát aprítunk, forró serpenyőben olívaolajon egy percig pirítjuk, hozzászórjuk a rizst, és további egy-két percig hagyjuk pirulni. Ekkor jöhet a bor, hagyjuk, hogy sziszegve-sisteregve elfőjön, közben pedig keverjük. Mikor a bor elfőtt, folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá az alaplevet, mindig egy merőkanálnyit, amíg a rizs magába nem issza. Közben megsózzuk.
- Mikor a rizs már majdnem kész, elkeverjük benne a tökpürét, közepes lángon főzzük még kicsit, végül pedig hozzáadjuk a sajtot és a tökkockákat. Utolsó lépésként elkeverünk benne egy kanálnyi vajat is.
0 megjegyzés