Sáfrányban pácolt aranydurbincs lencsesalátával
október 15, 2012Az egyik halunkat beirdalva, sózva, borsozva tepsin megsütöttük negyed óra alatt, a másikat pedig az alábbi recept alapján készítettük el.
Az édeskrumpli nyugodtan kiváltható sütőtökkel is, mind színben, mind pedig ízben hasonlítanak egymásra.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 aranydurbincs (vagy 4 filézett szelet)
- 2 kk. sáfrány
- olívaolaj
- 750 g zöldlencse
- 3 kisebb édeskrumpli
- 1-2 csili
- 1 kis csokor metélőhagyma
- tökmagolaj
- só, bors
- Olívaolajat öntünk egy tálba, és elkeverjük benne a sáfrányt. Ebbe a keverékbe helyezzük a beirdalt bőrű halszeleteket. Az olaj mennyisége a táltól is függhet, a lényeg, hogy épp csak lepje el a halat. Hat órán át hűtőben állni hagyjuk. A lencsét legfeljebb egy órával a főzés előtt beáztatjuk.
- A salátához sós vízben megfőzzük a lencsét, a krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, és szintén sós vízben puhára főzzük. Ezalatt felaprítjuk a snidlinget és a csilit, amit a főtt lencsével és krumplival összeforgatunk. Tökmagolajjal igazán finom.
- Felforrósítunk egy serpenyőt (nagyon forróra), és sütni kezdünk. A hal bőrös fele legyen alul, és ne használjunk semmilyen zsiradékot, a halszeleten megmaradt olajas pác tökéletesen megfelel erre a célra. Mikor a háromnegyede "kifehéredett" (esetünkben a sáfrány sárga színe miatt ez annyira nem látványos), megfordítjuk, és lekapcsoljuk alatta a lángot. A serpenyő maradék hője épp elegendő ahhoz, hogy kellően megsüljön. Az egész művelet nem tart tovább 3-4 percnél, ennyi idő alatt szépen megpirul a bőr, és megsül a hús.



0 megjegyzés