Kakaóscsiga
október 11, 2012
Íme a kakaóscsiga, a klasszikus, fogyasztása nincs se évszakhoz, se napszakhoz kötve. Mindenki szereti.
A tészta elkészítésénél Farkas Vilmos videója alapján jártam el, és azt kell, hogy mondjam, mostantól blundel tészta rajongó vagyok, olyan könnyű vele dolgozni, és olyan pompás a végeredmény, hogy nem tudok leszállni a témáról, és naponta új ötletekkel állok elő, mihez lehetne még használni és mivel lehetne még tölteni (szilvás táskának és csokis kiflinek remek). A videóval egyébként más blogokon is találkoztam, sokaknál bevált.
Így készül a blundel (élesztős hajtogatott) tészta:
Két apróságon változtattam csak, emeltem a cukoradagon, és többször hajtogattam a tésztát, az alábbi recept az én változatom:
Hozzávalók:
- 500 g puha vaj
- 1 kg simaliszt
- 1/2 l tej (mindig zsírosat használok)
- 1 kocka friss élesztő (42 g)
- 125 g kristálycukor
- 2 tojássárgája
- 1 vaníliarúd
Töltelék:
- 10 g só
- 50 g kakaó
- 150 g cukor
- 3-4 ek. olvasztott vaj
Így készül a kakaóscsiga:
Fél kiló vajból és egy kiló lisztből kb. 50 közepes méretű csiga készül, amik langyosan ellenállhatatlanok, a család legnagyobb meglepetésére egy nap alatt elfogytak.
Senkit se rettentsen el, hogy a videón géppel keverik be a vajat, és géppel gyúrják a tésztát, én az elejétől a végéig kézzel készítettem a csigákat, és nem volt se megerőltető, se hosszadalmas. A vaníliát szerintem legközelebb elhagyom, a tészta gyúrása közben kellemesen illatozott, viszont sütés után sem az illatán, sem az ízén nem éreztem. A töltelék hozzávalóit megfeleztem, szerintem ennyi is elég, aki viszont vastagon szeretné kakaózni, nyugodtan készítse a videó szerint.


0 megjegyzés