Zöldbabos-sáfrányos rizottó
szeptember 05, 2012
Alig kell hozzá valami, egész szerény ételnek tűnik, amin a sáfrány dob nagyot. Nekünk bejött, amíg terem a zöldbab, helye van az étlapunkon.
Hozzávalók 4 személyre:
- fejenként 100 g rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-1,5 dl fehérbor
- kb. 1 l alaplé
- 1-2 ek. olívaolaj
- 100 g zöldbab
- 1 ek. vaj
- sáfrány (egy kis bögrényi alaplében áztatva)
- só, bors
- Felforrósítunk egy nagyobb serpenyőt és olajat, beleszórjuk az apróra vágott hagymát. Rövid pirítás után hozzáadjuk a fokhagymát is, végül a rizst. Összekeverjük őket, majd mikor a rizs színe változni kezd, ráöntjük a bort.
- Miután a bor felszívódott, merőkanállal apránként adagolni kezdjük hozzá a forró alaplevet is. Folyamatosan keverjük, és amint felszívódik az alaplé, újabb kanállal öntünk rá. (én ilyenkor szoktam megsózni is, kb.1-1,5 kk.)
- Kb. 10 perc főzés és keverés után jöhet a feldarabolt zöldbab, majd keverjük és adagoljuk az alaplevet tovább.
- Mikor a rizs megfőtt, hozzáöntjük a sáfrányt, alaposan elkeverjük, hogy mindenhol szép sárga színt kapjon az étel, végül egy kanál vajat adunk hozzá.



0 megjegyzés