Ciderben sült sertéscsülök
október 22, 2013Elindítjuk a világhírnév felé a vasárnapi ebédünket. Egy csülökből hoztuk ki a maximumot hosszú főzéssel-sütéssel és némi mézzel. Bár a csülök szó hallatán és a képeket elnézve is megfordulhat az ember fejében, hogy egy nehéz, gyomrot megülő ételről van szó, teljes nyugalommal állítom, hogy ez nem olyan. A hús finom puha lett, leomlott a csontról, a zsír nagy része kifőtt a három óra alatt, a bőrt kívánatos barnára pirította a méz, és még azok is boldogan eszegették, akik eddig ódzkodtak a csülöktől.
Hozzávalók négy fő részére:
- 1 sertéscsülök, esetünkben 1,5 kilós
- 0,5 liter almás cider
- 1 nagy fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
A páchoz:
- 2 ek méz
- 2 ek só
- 2 ek bors
- 1 kk cayenne bors
- 1 kk fahéj
- 1 kk cukor
- 10 ág kakukkfű
- A csülök zsíros bőrét rácsosra irdajuk be.
- A páchoz szükséges fűszereket törjük össze a mozsárban, majd dörzsöljük bele a húsba. Tegyük mellé a kakukkfüvet, pár gerezd fokhagymát, majd egy éjszakán keresztül a hűtőben pácoljuk.
- Durván vágjuk föl a hagymát, a fokhagymát hagyjuk egészben, majd pár percen át főzzük, amíg üveges nem lesz. Ez fogja képezni az ágyat, amire majd a húst helyezzük, hogy ne égjen a főzőedényünkbe.
- A hagymára helyezzük rá a csülköt, és öntsük fel a ciderrel. Hozzuk forrásba, majd másfél percig főzzük, hogy az erős alkohol íz elillanjon.
- A főzőedényt fedjük le, és 200 fokra előmelegített sütőben főzzük másfél órán keresztül.
- Másfél óra után távolítsuk el a fedőt és süssük további 40 percig.
- Ezt követően folyassunk mézet a felületére, és tegyük vissza további 30-50 percre (függően a csülök nagyságától és pirultságától) sülni.
0 megjegyzés